Het medialandschap verandert razendsnel en de grootste slachtoffers van die transitie lijken de kranten. Waar bij de krantenuitgevers de bomen in de jaren negentig nog tot in de hemel groeiden, is de 21ste eeuw er vooralsnog eentje van snoeien. Vooral jong Nederland heeft de papieren krant massaal ingeruild voor online nieuws, eerst via de computer, daarna ook op de telefoon en sinds kort via tablet.

De economische gevolgen zijn groot. Het lukt uitgevers niet om online ook maar in de buurt te komen van wat er met print wordt verdiend. Het is één van de redenen dat de overgang naar digitaal binnen die wereld zo langzaam verloopt. Hoewel de trage aanpassing van de krantenuitgevers verklaarbaar is, hebben ze daarmee wel hun eigen concurrentie gecreëerd. Nu.nl sprong in het gat en is met vooral via persbureaus ingekocht nieuws de grote autoriteit geworden op het gebied van online nieuws.

Inmiddels is het alle uitgevers duidelijk dat een steeds forser deel van de inkomsten uit online zal moeten komen. Maar hoe doe je dat? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Er zullen meerdere online businessmodellen nodig zijn om aan de huidige inkomsten te kunnen komen. Om de goede modellen te vinden, moet je investeren en durven falen. Maar juist dat is in een tijd van bezuinigingen een probleem. Bovendien is er binnen de meeste uitgeverijen op het gebied van online weinig innovatieve kracht aanwezig. De creativiteit zit in een vergrijsde redactie met veel kennis en ervaring op het gebied van print. Daarvan kun je moeilijk revolutionaire online goudmijntjes verwachten. Dus is het niet vreemd dat de grote innovaties komen van startups als Zite en Flipboard.

De afgelopen jaren kwamen de meeste uitgevers weinig verder dan inkomsten genereren via banners, een webshop en sommige probeerden het door de bezoeker te laten betalen voor nieuws. Helaas voor de uitgevers hebben meerdere mislukte projecten de laatste jaren duidelijk gemaakt dat de consument niet wilde betalen voor nieuws, specifieke (met name financiële) informatie daargelaten. Dus zakte de beurskoers van Mecom op 24 januari fors toen de uitgever van onder andere de Wegenerkranten bekend maakte waarschijnlijk betaalmodellen los te gaan laten op haar content.
Maar zo gek was het idee van Mecom niet. Want waar ‘gratis’ heerste toen er nog alleen via de pc en laptop werd gesurfd, is het op smartphone en vooral tablet veel meer geaccepteerd te betalen. Mede omdat vooral de rijkere en hoger opgeleide consument massaal tablets koopt, zijn betaalde modellen daar wel succesvol. Deze omslag in de hoofden van mensen vindt nu plaats. Betalen voor online content is binnen een paar jaar algemeen geaccepteerd. Maar dan moet die content wel van uitmuntende kwaliteit zijn. Want de tabletgebruiker trekt weliswaar snel de portemonnee, hij doet dat alleen voor de goede producten, die uitblinken in gebruiksvriendelijkheid. Dit, in combinatie met een lagere prijs dan voor print, kan ervoor zorgen dat ook jongeren weer gaan betalen voor nieuws.

Dat is goed nieuws voor uitgevers. Maar ook in de nieuwe situatie zijn er veel hobbels te nemen. Want hoe bied je het nieuws aan? Net zoals de meeste krantenlezers, maar één abonnement hebben, zal de tabletgebruiker geen acht krantenapps gebruiken, zelfs als ze gratis zijn. Betalen voor meerdere krantenapps lijkt helemaal een utopie. Het interesseert de nieuwe mediagebruiker doorgaans ook weinig waar het nieuws vandaan komt dat ze tot zich nemen. Ook in de media is de tijd van de verzuiling voorbij.
Degene die er straks het best in slaagt de online nieuwsvoorziening op de individuele wensen aan te passen, zal de strijd winnen. Om een kans te maken moeten de traditionele krantenuitgevers daarom niet tegen elkaar strijden, maar samen een product lanceren waar de lezer niet omheen kan. De huidige ontwikkelingen zullen zorgen voor een grote taart, die daarna te verdelen valt.

Met de applicatie Yournalist willen wij ervoor zorgen dat dit model er komt. Wij ontwikkelen een applicatie waarmee iedereen op eenvoudige wijze een eigen op maat gesneden online krant krijgt. Daarin wordt nieuws uit alle mogelijke (voornamelijk Nederlandstalige) bronnen op één uniforme en unieke wijze gepresenteerd. De krant zal uitblinken in gebruiksgemak en is uiteindelijk op meerdere platformen te lezen. Het systeem is zelflerend, dus past de jas de gebruiker met de dag beter.

Wij zijn ervan overtuigd dat we in samenwerking met de uitgevers een geweldig nieuw businessmodel kunnen ontwikkelen en roepen hierbij iedere uitgever op om ons uit te nodigen voor een nadere kennismaking. Hoe eerder we met elkaar in gesprek gaan, hoe beter het voor het uiteindelijke product zal zijn.

Reactie plaatsen